Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Kulturális emléknapok

Szeptember 21-e a magyar dráma napja, amelyet a Magyar Írók Szövetségének javaslatára 1984 óta ünneplünk itthon és a határon túl. Azért erre a dátumra esett a választás, mert 1883-ban ezen a napon került sor Paulay Ede rendezésében Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatójára a Nemzeti Színházban. A jeles nap ünneplésének célja, hogy megemlékezzünk a magyar drámairodalom főbb értékeiről, és a szerzőket újabb alkotások megírására ösztönözze. Ezen a napon számos programot rendeznek országszerte és kitüntetéseket adnak át. A jeles nap alkalmából színházi nyílt napokon, kiállításokon vehetünk részt, és ezen a napon kerül sor a Színházak Éjszakája programsorozatra is.

Jeles nap történelmi háttere, kialakulása


Diákoknak szóló változat

Szeptember 21-e a magyar dráma napja, amelyet a Magyar Írók Szövetségének javaslatára 1984 óta ünneplünk itthon és a határon túl. Azért erre a dátumra esett a választás, mert 1883-ban ezen a napon került sor Paulay Ede főigazgató rendezésében Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatójára a Nemzeti Színházban. „Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.“ (1. szín, Az Úr) „Nem adhatok mást, csak mi lényegem.“ (1. szín, Lucifer) „A tett halála az okoskodás.“ (2. szín, Lucifer) „Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál.“ (15. szín, Az Úr) Ha ezek a mondatok ismerősek, az nem véletlen, hiszen a mai napig a magyar drámairodalom egyik legkiemelkedőbb darabjából, egyben a legtöbb értelmezésre lehetőséget adó művéból valók. „Emberiség-költeményként“ szokták emlegetni Az ember tragédiáját, mert központi kérdésfelvetése, hogy mi az emberi lét célja és értelme, van-e haladás a történelem korszakain át, és vannak-e olyan örökérvényű eszmék, amelyekben minden időben hinni lehet.

Madách 1860-ra fejezte be, de a színre vitelét már nem érte meg. Az ősbemutató hatalmas sikert aratott. Ádámot Nagy Imre, Évát Jászai Mari, Lucifert Gyenes László játszotta. Azóta is rengetegen színre vitték magyar és külföldi színházakban is, és a darabot részben vagy egészben több mint negyven nyelvre fordították le. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, Jankovics Marcell rendezésében 2011-ben egész estés animációs film készült azonos címmel.

A jeles nap ünneplésének célja, hogy megemlékezzünk a magyar drámairodalom főbb értékeiről, és a szerzőket újabb alkotások megírására ösztönözze. Ezen a napon számos programot rendeznek országszerte és kitüntetéseket adnak át, például a Színházi Dramaturgok Céhe Az évad legjobb magyar drámája - díjat, illetve a céh dramaturg- és drámaíró műhelyének, a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának kitüntetését, a Vilmos-díjat. Mindkettőt kortárs magyar drámaírók kapják. A jeles nap alkalmából színházi nyílt napokon, kiállításokon vehetünk részt, és ezen a napon kerül sor a Színházak Éjszakája programsorozatra is, mely estén országszerte rengeteg színház várja a publikumot igen változatos programlehetőségekre. Minden évben nem csak előadásokkal, de backstage-ben zajló játékokkal és kora délutántól estig tartó eseményekkel várják a színházrajongókat.

A ‘dráma‘ szót általánosságban is, a mindennapi beszédben is szoktuk használni. Az ógörög dran szóból ered, melynek jelentése cselekedni. Mindig olyan helyzeteket nevezzük drámainak, amelyekben valamilyen feszültség jelenik meg. Általában az érintetteknek valamilyen cselekvésükre vonatkozó döntést kell hozniuk, és ez a döntés életükre vagy a közösségük életére jelentős hatással van. Épp így van ez az irodalmi művekben is.

A dráma a líra és az epika mellett a három műnem egyike. Az alapvetően párbeszédekre épülő, többnyire színházi előadásra szánt irodalmi alkotásokat értjük alatta. Ilyenek a drámák, drámai művek, illetve színművek, melyek lehetnek prózában írt vagy verses drámák. A dráma műfajai többek között a tragédia, a komédia és a középfajú dráma, vagy más néven színmű. Sajátos műfaj a verses formájú drámai költemény, amelyben a dráma és a líra műnemi sajátosságai keverednek. A dramaturgia az a tudomány, ami a dráma elméletével, a színműírás és a színművészet elméleti kérdéseivel foglalkozik.


Jeles nap történelmi háttere, kialakulása


Pedagógusoknak szóló változat

Minden év szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját, amelyet a Magyar Írók Szövetségének javaslatára 1984 óta itthon és a határon túl is megtartanak. Azért erre a napra esett a választás, mert 1883-ban ezen a napon került sor Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatójára, amelyet Paulay Ede főigazgató rendezett a Nemzeti Színházban. Madách 1859. február 17-én kezdte írni élete fő művét, amelyet 1860. március 26-án fejezett be. Az ember tragédiája a Kisfaludy Társaság támogatásával 1861-es évszámmal, de fizikailag ténylegesen 1862. január 16-án hagyta el Emich Gusztáv nyomdáját. Bár a színrevitelét már nem érte meg alkotója, az ősbemutató hatalmas sikert aratott. Ádámot Nagy Imre, Évát Jászai Mari, Lucifert Gyenes László játszotta. Azóta is rengetegen színre vitték magyar és külföldi színházakban is, és a darabot részben vagy egészben több mint negyven nyelvre fordították le. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező. Jankovics Marcell rendezésében 2011-ben egész estés animációs film készült azonos címmel, mely nem kevesebb, mint 23 éven át készült.

Az ember tragédiáját a mai napig a magyar drámairodalom egyik legnagyobb darabjának, egyben a legtöbb értelmezésre lehetőséget adó művének tartják. „Emberiség-költeményként“ szokták emlegetni, mert központi kérdésfelvetése, hogy mi az emberi lét célja és értelme, van-e haladás a történelem korszakain át, és vannak-e olyan örökérvényű eszmék, amelyekben minden időben hinni lehet. Nem csoda, hogy Az ember tragédiáját részben vagy egészben több mint negyven nyelvre fordították le.

A jeles nap ünneplésének célja, hogy megemlékezzünk a magyar drámairodalom főbb értékeiről, és a szerzőket újabb alkotások megírására ösztönözze. A magyar irodalom rendkívül gazdag és változatos, és ez nem csak regényeiben, költeményeiben, hanem drámai műveiben is tetten érhető.

Ezen a napon számos programot rendeznek országszerte és kitüntetéseket adnak át, mint például a Színházi Dramaturgok Céhe által alapított Az évad legjobb magyar drámája - díjat, melyeket kortárs magyar drámaírók kapnak, valamint az év legjobb dramaturgjának járó díjat, a Vilmos-díjat. A jeles nap alkalmából színházi nyílt napokon, kiállításokon vehetünk részt, és ezen a napon kerül sor a Színházak Éjszakája programsorozatra is.

A dráma középpontjában - az epikával szemben - nem a döntési helyzet megoldása vagy maga a döntés eredményeképpen megtett lépések állnak: a dráma egy probléma keletkezésétől a megoldásra vonatkozó döntés meghozataláig vagy a cselekvésig eltelő időt vizsgálja. A dráma feszültsége éppen abban rejlik, hogy a szereplőknek dönteniük kell, a cselekvés azonban sosem egyszer, mert akadályba ütközik, vagy csak nehézségek árán valósítható meg.


Források

https://cultura.hu/kultura/ma-van-a-magyar-drama-napja/

http://mandarchiv.hu/cikk/6266/Az_osbemutato_amit_minden_evben_megunneplunk

http://www.dramaturg.hu/cehrol

https://mek.oszk.hu/01900/01925/html/menu_hu/transhu/index.html

https://mek.oszk.hu/01900/01925/html/menu_hu/workhu/muelemzesHU.html

https://mek.oszk.hu/02000/02065/html/1kotet/24.html

Színházi kislexikon, Gondolat, Budapest, 1969.

http://enciklopedia.fazekas.hu/mufaj/Drama.htm

https://mek.oszk.hu/00000/00060/html/028/pc002857.html#10

http://mtda.hu/books/szasz_karoly_a_magyar_drama_tortenete.pdf

https://kultura.hu/ismerd-legjobb/

Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Elhunyt Örkény István
Megnyitás
Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Örkény István
Tóték
Megnyitás
Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Esti kérdés című műsor
Megnyitás
Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Spiró György
Csirkefej
Megnyitás
Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Fábri Zoltán; Bán Frigyes; Herskó János; Jancsó Miklós; Maár Gyula; Gárdos Péter
10 érdekesség Törőcsik Mariról
Megnyitás
Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Szabó Magda
Béla király
Megnyitás
Az embernél nincs csodálatosabb!
A variáns
1-4. évfolyam
21-32 Fő
905 Perc
Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Színház az egész világ
A variáns
5-8. évfolyam
21-32 Fő
1315 Perc
Szeptember 21.
A magyar dráma napja
"Küzdj és bízva bízzál!"
A variáns
9-12. évfolyam
21-32 Fő
1405 Perc
Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Fedezd fel a színházi világot!
B variáns
1-4. évfolyam
21-32 Fő
1125 Perc
Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Játszál te is színházat!
B variáns
5-8. évfolyam
21-32 Fő
1125 Perc
Szeptember 21.
A magyar dráma napja
Ünnepeljünk Madáchcsal!
B variáns
9-12. évfolyam
21-32 Fő
1670 Perc
Szeptember 21.
A magyar dráma napja