Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Tudatosságra nevelés

Európa első nemzeti parkjai 1909-ben Svédországban alakultak meg, ráadásul egyszerre kilenc! Ennek emlékére minden évben május 24-én ünnepeljük az Európai Nemzeti Parkok Napját. A kezdeményezést 1999-ben az EUROPARC szövetség (Európai Nemzeti Parkok Szövetsége) indította el. A nemzeti parkok komplex funkciót betöltő létesítmények, hiszen egyszerre szolgálnak rekreációs, edukációs, ökológiai és kulturális örökségvédelmi célokat. A jeles nap Európa szerte a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kíván ráébreszteni minden érdeklődőt. A nap alkalmából Európa nemzeti parkjai különböző programkínálattal mutatják be tevékenységüket, a nemzeti park működését és rövid-, illetve hosszútávú célkitűzéseiket. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a természeti értékek megőrzésére, színvonalas ökoturisztikai szolgáltatások biztosítására.

Jeles nap történelmi háttere, kialakulása


Diákoknak szóló változat

Tudtátok, hogy Európa első nemzeti parkját Svédországban alapították 1909-ben? Ebben az évben nem is egy, hanem egyszerre kilenc nemzeti park megalapítására került sor ebben az országban. Európában jelenleg több mint 240 nemzeti park van, számuk pedig évről évre nő. Európában a legtöbb nemzeti parkja Oroszországnak (49 db), a legkevesebb pedig Svájcnak és Koszovónak van (1-1 db). Arról már biztos hallottatok, hogy hazánkban hány nemzeti park van, igaz? Magyarországon 1972-ben jelölték ki az első nemzeti parkot, ami a Hortobágyi Nemzeti Park volt. Mit jelent a nemzeti park kifejezés?

A nemzeti park az idegen szavak szótára szerint a következő: „Természetvédelmi terület, ahol korlátozott a gazdasági tevékenység, váltakoznak a teljesen és részlegesen védett területek, illetve turisták által részben látogatható”. A nemzeti szó pedig az identitás, társadalmi hovatartozás jelzője.

1999 óta minden évben május 24-én ünnepeljük az Európai Nemzeti Parkok Napját, az EUROPARC Szövetség javaslata alapján. A Szövetség minden évben ad egy mottót a jeles napnak, ami, 2022. május 24-én a „Része vagyunk a Természetnek – gondoljuk újra, állítsuk helyre kapcsolatunkat a Természettel!”. Az EUROPARC Szövetség ajánlása alapján minden európai ország szervez a jeles nap alkalmából fotó- és rajzpályázatokat, tematikus kiállításokat, különféle családi programokat, hogy felkeltse az érdeklődő közönség figyelmét.

Magyarországon az elmúlt években egy egész hetes programsorozattal készültek a látogatóknak, melynek címe 2022-ben a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 . Az Európai Nemzeti Parkok Napja mottói és ötletei között mindenki talál kedvére valót, korosztálytól függetlenül, de fő célkitűzésük a természeti értékek bemutatása, megőrzése és az ökoturisztikai szolgáltatás biztosítása. Ha kedvet kaptatok, nézzetek szét egy hozzátok közel eső nemzeti parkban, menjetek sétálni a családotok, barátaitok körében és figyeljétek, hallgassátok a rovarok zümmögését, a madarak csicsergését és élvezzétek a szabadban töltött időt.

Jeles nap történelmi háttere, kialakulása


Pedagógusoknak szóló változat

Az Európai Nemzeti Parkok Napjának története 1909-ben vette kezdetét, amikor megalakult Európa első kilenc nemzeti parkja Svédországban, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia javaslatára. Ezt követően 1973-ban létrejött az EUROPARC Szövetség (Európai Nemzeti Parkok Szövetsége; a nap nemzetközi elnevezése: European Day of Parks), amely 37 ország védett területeiért felel. Tagjait közös akcióprogramok létrehozására, tapasztalatcserére ösztönzi, hogy minél hatásosabban tudjanak eredményt elérni a természetvédelem terén. Ahhoz, hogy jobban megértsük az EUROPARC létrejöttének és a jeles nap célját, előbb tekintsük meg a nemzeti park pontos definícióját. A Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint „olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációinak számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.” Az Idegen szavak szótára szerint a nemzeti park egy olyan „természetvédelmi terület, ahol korlátozott a gazdasági tevékenység, váltakoznak a teljesen és részlegesen védett területek, illetve turisták által részben látogatható”. A jeles nap elsődleges célja a természeti értékek megőrzése, továbbá színvonalas ökoturisztikai szolgáltatás biztosítása, mivel Európában a turisták egyötöde keresi a természeti környezetet. A Szövetség minden évben ad egy mottót a jeles napnak, ami 2022-bena „Része vagyunk a Természetnek – gondoljuk újra, állítsuk helyre kapcsolatunkat a Természettel!”.

Az első európai nemzeti parkok területét egy olyan alapkoncepció alapján jelölték ki, hogy a terület vad, érintetlen és lenyűgöző is legyen. Ezen feltételeknek megfelelően létrejött Svédországban kilenc, majd Svájcban 1914-ben egy, Spanyolországban pedig 1918-ban egy nemzeti park.

A két világháború közötti időszakban a többi európai ország is felismerte, hogy milyen közösségteremtő, illetve összekovácsoló erővel bír egy közös természetvédelmi terület kijelölése, ezért lassan majdnem minden ország ebben az időszakban megalapította a saját nemzeti parkjait. Például Olaszország, Izland, Lengyelország, Görögország, Németország, vagy Románia.

A második világháborút követően fellendült az újabbnál újabb nemzeti parkok létesítése Európa szerte. Az 1960-as években világossá vált a tudományos világ körében is, hogy egy területet összességében, ökoszisztémájával együtt kell védeni, földrajzi-biológiai szempontból egységként kell kezelni, ehhez pedig kiváló lehetőséget kínálnak a nemzeti parkok. – írja Telbisz Tamás a Földgömb 2019-es számában. Ugyan ebben az időszakban tágult a hegyekre és völgyekre, vadregényes tájakra fókuszáló szemlélet, így egyre több mocsaras, homokdűnés táj, alföldi síkvidék és dombság is nemzeti parki fennhatóság alá került, így színesítve a nemzeti parkok tájképi összetételét.

Európában 244 nemzeti parkot tartanak nyilván (2021. májusi adat), de ez a szám évről évre növekszik. Kontinensünkön a legtöbb nemzeti parkkal Oroszország rendelkezik (49 db), a második a sorban Norvégia, a maga 47 parkjával. Norvégia ezzel a számmal az Európai Unió listavezetője, az uniós rangsorban a második Finnország, 40 nemzeti parkkal. Ezzel szemben Európában a legkevesebb nemzeti parkja a már korábban is említett Svájcnak, illetve Koszovónak van. Mindkét ország csupán egy-egy parkot tart nyilván. Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy egyes miniállamoknak nincs nemzeti parkja. Hat törpeállamunkból csupán kettőnek (Andorra és Málta) vannak nemzeti parkjai, míg Liechtenstein, Monaco, San Marino és a Vatikán nem rendelkezik eggyel sem.

Magyarországon tíz nemzeti parkot tartunk nyilván, ebből 1972-ben alapították meg az elsőt és egyben legnagyobbat – a maga 82.000 hektáros területével –, mely a Hortobágyi Nemzeti Park. Ezt követően 1975-ben létrejött a Kiskunsági Nemzeti Park, 1976-ban a Bükki, 1985-ben az Aggteleki, 1991-ben a Fertő-Hanság Nemzeti Park, 1996-ban a Duna-Dráva, majd 1997-ben a Duna-Ipoly, amit ugyanebben az évben még két másik is követett, ezek a Balaton-felvidéki és a Kőrös-Maros Nemzeti Parkok. Legfiatalabb nemzeti parkunk az Őrségi, mely 2002-ben került kijelölésre. Tíz nemzeti parkunkon belül számos tájvédelmi körzetet (pl. az Aggteleki Nemzeti Parkon belül a Zempléni Tájvédelmi Körzetet) és természetvédelmi területet (pl. a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkon belül a Hévízi-tó), ezeken kívül pedig védett természeti értékeket (pl. védett állat- és növényfajok) különítünk el.

A következőkben tekintsük át, mivel foglalkoznak a nemzeti parkok. Hazánk nemzeti parkjainak elsődleges feladata a természetvédelem, ezen belül a védett állat- és növényfajok egyedszámának ellenőrzése, monitorozása; a védett területek kijelölése és kezelése; a károsodott élőhelyek helyreállítása; barlangok nyilvántartása és védelme; parki őrszolgálat kinevezése, az őrzés biztosítása, ezen felül vagyonkezelői feladatok ellátása. Mindezeken felül a nemzeti parkok igazgatósága edukációs, oktatói és nevelői munkát is végez az ökoturisztikai létesítményekben kiállítások rendezésével, a természetvédelem tevékenységi körének bemutatásával, fontosságának hangsúlyozásával és ismeretterjesztő kép- és hanganyagok készítésével, előadások tartásával. Egy 2021-es közvélemény-kutatás szerint hazánk nemzeti parkjai sok érdeklődőt vonzanak. A koronavírus-járvány első hulláma után is több tízezren látogattak ki a természetbe, 2020 nyarán több mint egymillió ember látogatta meg nemzeti parkjainkat. Magyarországon már évek óta egy egész héten át tartó programsorozattal készülnek a nemzeti parkok a jeles napra. 2022-ben a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 kampány során június 6 és 12 között vehettek részt a látogatók változatos programokon.

Összegzésként elmondható, hogy a nemzeti parkok megléte kiemelten fontos egy ország, egy társadalom életében, hiszen nemcsak természetvédelmi és kulturális örökségvédelmi feladatokat lát el, hanem a lakosság környezettudatosságát is növelik. Védik ökológiai értékeinket, ezen kívül közvetett módon fizikális és mentális egészségünket is.

Hazai és külföldi vonatkozású események, szokások

Kitekintés más kontinensekre: Amerika első nemzeti parkja a Yellowstone Nemzeti Park 1872-ben alakult meg az Egyesült Államokban, „a szép táj védelme” érdekében, melyet Ulysses S. Grant alapított március 1-én. A park három állam területén helyezkedik el, ezek Wyoming, Montana és Idaho szövetségi államok.

12 éves a Varázslatos Magyarország természetfotós kezdeményezés, melynek célja, hogy minél többeket inspiráljon kirándulásra, túrázásra és Magyarország természeti kincseinek megismerésére.

Svájc egyetlen nemzeti parkját 1914. augusztus 1-én, a Svájci Államszövetség 1291-es létrehozásának napján – az ország legfontosabb nemzeti ünnepnapján – alapították.

A „nemzeti park” IUCN (International Union for Conservation of Nature) által alkotott definíciója csak ajánlás jellegű az országok számára szabadon felhasználható és átfogalmazható!

A nemzeti parkok igazgatóságának munkája az egész országra kiterjed, nem korlátozódik kizárólag az adott park területére. Így a nemzeti parkok igazgatósága a park területén kívül és belül is ellátja jogszabályi kötelezettségeit!

Források

Rakonczai Z. (1991): A magyar természetvédelem 50 éve számokban 1939–1990. OTVH, Budapest. ISBN 963-602-553-3

Telbisz Tamás (2019): Nemzeti Park – Miért nemzeti? Miért park? https://afoldgomb.hu/magazin/a-foldgomb-2019-tavaszi-kulonszam/nemzeti-park-miert-nemzeti-miert-park (Legutolsó megtekintés: 2022. 10. 18.)

Május 24., Az Európai Nemzeti Parkok Napja: https://www.bnpi.hu/hu/hir/majus-24-az-europai-nemzeti-parkok-napja (Legutolsó megtekintés: 2022. 10. 18.)

Európai Nemzeti Parkok Napja: https://erdeiprogramok.hu/esemenyek/europai-nemzeti-parkok-napja/2022-05-24/ (Legutolsó megtekintés: 2022. 10. 18.)

Litkai Máté: Európai Nemzeti Parkok Napja – kutatás nemzeti parkjainkról https://klimapolitikaiintezet.hu/elemzes/europai-nemzeti-parkok-napja-kutatas-nemzeti-parkjainkrol (Legutolsó megtekintés: 2022. 10. 18.)


Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Szabolcska Mihály
Hortobágyon
Megnyitás
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Sarek nemzeti park, Svédország
Megnyitás
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Magyar Nemzeti Parkok
Magyar Nemzeti Parkok
Megnyitás
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Baradla-barlang
Megnyitás
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Szabó Lőrinc
Ipoly füzei
Megnyitás
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Stunningplaces11
Fulufjället Sweden, National park
Megnyitás
Itthon, otthon!
A variáns
1-4. évfolyam
21-32 fő Fő
0 Perc
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Kitekintés Európába
A variáns
5-8. évfolyam
21-32 fő Fő
0 Perc
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
A nemzeti parkok varázsa, középiskolás szemmel
A variáns
9-12. évfolyam
21-32 fő Fő
0 Perc
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Varázslatos környezetünk
B variáns
1-4. évfolyam
21-32 fő Fő
0 Perc
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Szabadban, szabadon
B variáns
5-8. évfolyam
21-32 fő Fő
0 Perc
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Kutass, alkoss, kísérletezz a nemzeti parkokban!
B variáns
9-12. évfolyam
21-32 fő Fő
0 Perc
Május 24.
Európai nemzeti parkok napja