November 14.
A cukorbetegek világnapja
Tudatosságra nevelés

1991 óta minden év november 14-én ünnepeljük a Cukorbetegség világnapját. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) azért választotta november 14-ét, mert e napon született Frederick Banting kanadai orvos, az inzulin felfedezője. A cukorbetegség olyan elterjedt népbetegség, amely kezelés hiányában akár súlyos anyagcserezavart vagy más szövődményeket is eredményezhet a betegségben szenvedő esetében. Világszinten a cukorbetegségben szenvedők száma meghaladja a 250 milliót és számuk évente további 7 millióval növekszik. Ezért fontos, hogy ezen a napon olyan jelentős eseményeket rendezzenek, amelyek felhívják a figyelmet a betegség veszélyeire és a szűrővizsgálatok fontosságára, amelyekkel a betegség kiszűrhető, megelőzhető, kordában tartható. Mivel a cukorbetegség szimbóluma a kék kör, hagyománnyá vált a Kék Péntek – azaz Blue Fridays nevű közösségi kampány, melynek során a résztvevők figyelnek, hogy minden pénteken legyen rajtuk kék ruhadarab. A Cukorbetegség világnapjának alkalmából világszerte ikonikus és híres épületek, műemlékek kapnak kék fényfestést. 

Jeles nap történelmi háttere, kialakulása


Diákoknak szóló változat

Minden év november 14-én ünnepeljük a cukorbetegek világnapját, amelyet világszerte megrendeznek. Ezt, a külföldön Diabétesz Világnapként emlegetett figyelemfelkeltő kampányt a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) vezetésével szervezik már 1991 óta, válaszul a cukorbetegség világszerte tapasztalható rohamos növekedésére. Azért november 14-ét választották, mert ezen a napon született Frederick Banting kanadai orvos, aki felfedezte az inzulint, és ezért 1923-ban J.J.R. Macleoddal megosztva orvostudományi Nobel-díjban részesült.

Mára a cukorbetegség világnapjáról több mint 130 országban különböző szervezetek, vállalatok, egészségügyi szakemberek, politikusok, hírességek, valamint cukorbetegségben élő emberek és családjaik emlékeznek meg. Az ilyenkor rendezett események magukban foglalják a cukorbetegség szűrővizsgálatait, rádió- és televíziós kampányokat, sporteseményeket és egyéb közösségi programokat. Minden Diabétesz Világnap a cukorbetegséggel kapcsolatos egy-egy olyan fontos témára összpontosít, mint például 2004-ben a Diabétesz és elhízás, 2007-2008-ban a Diabétesz gyermek és kamaszkorban, vagy 2015-ben az Egészséges táplálkozás. Ennek a betegségnek két fajtáját különböztethetjük meg. A 2-es típusú cukorbetegség egy olyan, nagyrészt megelőzhető és kezelhető, nem fertőző betegség, amelynek száma világszerte gyorsan növekszik. Ebben az esetben kevésbé játszik szerepet a genetikai hajlam, ugyanakkor a túlsúly, a környezeti és életmódbeli tényezők, mint a helytelen táplálkozási szokások, mozgásszegény életmód, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztása, előidézheti a betegség kialakulását. Tehát kialakulása egészséges életmóddal megelőzhető. Az 1-es típusú cukorbetegség nem megelőzhető, de inzulininjekciókkal kezelhető. Ez a népbetegség annyira elterjedt, hogy mára legalább 250 millióan élnek cukorbetegként és a számuk 2030-ra várhatóan 578 millióra nő. Annyira gyakori, hogy minden 11 felnőttből legalább 1 ebben a betegségben szenved és 80% -uk 65 év alatti. A cukorbeteg felnőttek többsége 2-es típusú cukorbetegségben szenved. A cukorbetegek világnapjának ünneplésének fontos eleme a figyelemfelkeltés. Egyre elterjedtebb az úgynevezett Kék Péntek – azaz Blue Fridays nevű közösségi kampány, melynek jelmondata, „Ha péntek, akkor hordj kéket“. A résztvevők figyelnek, hogy minden pénteken legyen rajtuk kék ruhadarab, hogy ezzel hívják fel a környezetük figyelmét a cukorbetegség járványszerű terjedésére és a megelőzés lehetőségeire, ahogy arra is, milyen sokan vannak közöttünk a cukorbetegek, akik teljes életet akarnak élni, pont úgy, mint bárki más. A „pénteki kékség“ főleg a Diabétesz világnap (november 14.) előtti hónapban aktív igazán. A Cukorbetegség világnapjának alkalmából világszerte híres épületek, műemlékek kapnak kék fényfestést. Ez az erőteljes kampány segíti a cukorbetegség világnapjáról szóló üzenet terjesztését a cukorbetegek és a nem cukorbetegek körében egyaránt. A Cukorbetegség világnapjának alkalmával megvilágításra került híres épületek közé tartozik a Sears-torony, a London Eye, az Empire State Building, Burj al Arab és a párizsi Obelisque egyaránt. 2008-ban világszerte 1107 emlékmű és épület, Budapesten a Szabadság-szobor borult kék fénybe.

A cukorbetegség olyan világméretű probléma, mely kiemelten káros emberi és gazdasági hatásokkal rendelkezik. A világon mára a regisztrált cukorbetegek száma meghaladja a 250 milliót, és számuk évente további 7 millióval növekszik. Magyarországon jelenleg több mint hétszázezer diagnosztizált cukorbeteg él, és körülbelül félmillió lehet azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla. A becslések szerint tíz év múlva a 20-70 év közötti korosztályban már minden tizedik ember cukorbeteg lesz Magyarországon.

Jeles nap történelmi háttere, kialakulása


Pedagógusoknak szóló változat

A cukorbetegség világnapját minden év november 14-én ünnepeljük. A Diabétesz Világnapja egy ténylegesen globálisan megrendezett esemény, amely több mint 200 cukorbeteg tagegyesület részvételével, 130 különböző országban zajlik. A cukorbetegek világnapját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) közösen vezette be 1991-ben. A rendezvény célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét e betegség megelőzésének és korai felismerésének fontosságára, módszereire, mint például a vércukorszint szűrés. A november 14-i dátum megválasztása egy, a cukorbetegség megismerésében és kezelésében is mérföldkőnek számító felfedezés, illetve a kutatóorvosok tiszteletére történt. 1891. november 14-én született Frederick Banting, aki Charles Besttel közösen 1922-ben felfedezte az inzulint, ezt a létfontosságú hormont, amely csökkenti a vércukorszintet. Emberekben az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelik.

A cukorbetegség egy olyan anyagcsere-rendellenesség, aminek következtében a cukorbeteg vérében olyan nagy mennyiségben halmozódik fel a cukor, hogy a vizeletben is megjelenik. Ez a hiperglikémia, amely megfelelő kezelés nélkül akár életveszélyes is lehet. A cukorbetegség alapvetően két kategóriába sorolható, úgy mint az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség, de a legfrissebb kutatások további altipusokat is beazonosítanak. Az 1-es típusú (veleszületett) cukorbetegség - orvosi néven diabetes mellitusnak hívják - általában gyermekkorban vagy serdülőkorban kezdődik, de ritkább esetben bármely életkorban jelentkezhet. A betegség pontos okát nem ismerjük, de kialakulásában jelentős szerepet játszanak az örökletes, genetikai tényezők, a környezeti hatások és az egészségtelen életmód egyaránt. A 2-es típusú (szerzett) cukorbetegség a leggyakoribb diabétesz típus, az esetek mintegy 90%-át adja. Fő ismérve, hogy magasabb a vérben a cukor (glukóz) szintje, mint általában egy egészséges embernél. Ebben az esetben kevésbé játszik szerepet a genetikai hajlam, ugyanakkor a túlsúly, a környezeti és életmódbeli tényezők, mint a helytelen táplálkozási szokások, mozgásszegény életmód, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztása előidézheti a betegség kialakulását. Tehát kialakulása egészséges életmóddal megelőzhető. A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének, sőt korai kezelésének módszerei közé tartozik a testtömeg-index korrekciója, a fizikai aktivitás/testmozgás, a magas glikémiás indexű szénhidrátok csökkentett fogyasztása (cukor és cukros italok, fehér lisztből készült termékek, édes gyümölcsök stb.). Ezzel szemben az 1-es típusú cukorbetegség egyetlen hatékony kezelése jelenleg az egész életen át tartó inzulinpótló kezelés. A tudósok azonban világszerte aktívan dolgoznak az 1-es típusú cukorbetegség leküzdésén sejtterápia alkalmazásával. Fontos megemlíteni, hogy várandósság alatt is kialakulhat cukorbetegség. Ilyenkor olyan hormonális változások következnek be, melyek önmagukban is rontják a cukoranyagcserét és így az arra hajlammal rendelkezőknél terhességi cukorbetegség alakulhat ki. Még az ellenőrzött cukorbetegség esetében is előfordul, hogy a betegség anyagcserezavarral, vagy más szövődménnyel jár. Korai tünetek lehetnek többek között a kimerültség, látászavarok, kóros szomjúság, stb. Az esetek körülbelül 30%-ában depresszió és a szorongás is társul a betegséghez. Súlyos esetben pedig a beteg lebénulhat, vagy akár kómába is eshet.

A Diabétesz Világnap logója, és egyben a cukorbetegség szimbóluma a kék kör. A jelkép 2006-ban az Unite for Diabetes kampány során került kialakításra, és a nemzetek 61/225. számú határozata tette a cukorbetegség világnapjának hivatalos logójává. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) elsősorban azért választotta a kék kört, mert sok kultúrában a kör az életet és az egészséget szimbolizálja. És ami még fontosabb, a kör egyben egységet is jelent, amely elengedhetetlenül szükséges egy ilyen világméretű problémát jelentő népbetegség leküzdéséért folytatott harcban. A jelkép kék színét egyfelől az ég kékje, másrészt az Egyesült Nemzetek Szervezet (ENSZ) zászlajának szintén kék színe inspirálta.

A Cukorbetegség világnapját szerte a világon ünneplik. A rendezvény minden évben egy, a cukorbetegséggel kapcsolatos téma köré szerveződik és számos olyan eseményt tartalmaz, mint például a különböző nagy nyilvánosság előtt zajló találkozók, előadások, sportesemények felnőtteknek és gyermekeknek, televíziós és rádióműsorok, szórólapterjesztés és poszter- kampányok, kiállítások és konferenciák és még sok minden más. Egyre elterjedtebb a Kék Péntek – azaz Blue Fridays nevű közösségi kampány, melynek jelmondata, „Ha péntek, akkor hordj kéket". A résztvevők figyelnek, hogy minden pénteken legyen rajtuk kék ruhadarab, hogy ezzel hívják fel a környezetük figyelmét a cukorbetegség járványszerű terjedésére és a megelőzés lehetőségeire, ahogy arra is, milyen sokan vannak közöttünk a cukorbetegek, akik teljes életet akarnak élni, pont úgy, mint bárki más. A „pénteki kékség“ főleg a diabétesz világnap (november 14.) előtti hónapban aktív igazán. A Cukorbetegség világnapjának alkalmából világszerte ikonikus és híres épületek, műemlékek kapnak kék fényfestést. Ez az erőteljes és globális kampány segíti a cukorbetegség világnapjáról szóló üzenet terjesztését a cukorbetegek és a nem cukorbetegek körében egyaránt. A cukorbetegség világnapjának alkalmával megvilágításra került híres épületek közé tartozik a Sears-torony, a London Eye, az Empire State Building, Burj al Arab és a párizsi Obelisque egyaránt. 2008-ban világszerte 1107 emlékmű és épület, Budapesten a Szabadság-szobor borult kék fénybe. A cukorbetegség olyan globális probléma, mely kiemelten káros emberi, szociális és gazdasági hatásokkal rendelkezik. A világon mára a regisztrált cukorbetegek száma évente 7 millióval növekszik, Magyarországon pedig jelenleg több mint hétszázezer diagnosztizált cukorbeteg él, és körülbelül félmillió azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla. A becslések szerint tíz év múlva a 20-70 év közötti korosztályban már minden tizedik ember cukorbeteg lesz Magyarországon.

Források

http://www.diabet.hu/info.aspx?sp=5 (Legutóbbi megtekintés: 2021. június 23.)

https://www.hazipatika.com/eletmod/okosgyogyszer/cikkek/elhizas_cukorbetegseg/a_cukorbetegseg_vilagnapja/20170411145910 (Legutóbbi megtekintés: 2021. június 23.)

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/junius_27_e_a_cukorbetegek_vilagnapja (Legutóbbi megtekintés: 2021. június 23.)

http://www.agr.unideb.hu/ebook/allatelettan/a_hasnylmirigy_bels_elvlaszts_sejtjei_szigetszerv_langerhansszigetek.html (Legutóbbi megtekintés: 2021. június 23.)

https://cukkerberg.blog.hu/2020/11/14/miert_eppen_a_kek_kor(Legutóbbi megtekintés: 2021. június 23.)

November 14.
A cukorbetegek világnapja
Kerekes Adria Flóra; Szászné Bedő Ágnes
1-es típusú találkozások a diabétesszel – A diagnózis
Megnyitás
November 14.
A cukorbetegek világnapja
Zalai Noémi
Kakaóscsiga
Megnyitás
November 14.
A cukorbetegek világnapja
Bor Erika
Az inzulinos fecskendő
Megnyitás
November 14.
A cukorbetegek világnapja
Dr. Bakó Barnabás
A cukorbetegség megelőzése
Megnyitás
November 14.
A cukorbetegek világnapja
Dr. Halmos Tamás
Cukorbeteg a családban
Megnyitás
November 14.
A cukorbetegek világnapja
Kerekes Adria Flóra; Szászné Bedő Ágnes
1-es típusú találkozások a diabétesszel – Osztálykirándulás
Megnyitás
Mi az a cukorbetegség?
A variáns
1-4. évfolyam
21-32 Fő
340 Perc
November 14.
A cukorbetegek világnapja
Cukorbetegség körülöttem
A variáns
5-8. évfolyam
21-32 Fő
410 Perc
November 14.
A cukorbetegek világnapja
Cukor? Betegség?
A variáns
9-12. évfolyam
21-32 Fő
580 Perc
November 14.
A cukorbetegek világnapja
Mit jelent, ha valaki cukorbeteg?
B variáns
1-4. évfolyam
21-32 Fő
930 Perc
November 14.
A cukorbetegek világnapja
A cukorbetegségről - az iskola falain kívül
B variáns
5-8. évfolyam
21-32 Fő
645 Perc
November 14.
A cukorbetegek világnapja
Mi a közös bennü(n)k?-Ismerjük meg a diabéteszt!
B variáns
9-12. évfolyam
21-32 Fő
785 Perc
November 14.
A cukorbetegek világnapja